W gr. Zajączki podczas zajęć wychowawczo-dydaktyczny dzieci poznawały właściwości jajek. Oglądały różne gatunki ptaków gospodarczych, wygląd znoszonych przez nie jaj. Najczęściej spożywanymi jajkami są te od kur ale przedszkolaki dowiedziały się, że również wartościowe chociaż różniące się masą i wielkością są jajka przepiórcze, perlicze, gęsie, kacze, czy indycze. Dzieci sprawdzały, które jest cięższe, czy są tej samej wielkości, czy wydają jakiś dźwięk gdy się nim potrząśnie. Określały wygląd, zapach nazywały części jajka: białko, żółtko, skorupka, porównywały budowę jajka na twardo i surowego. To był niesamowity dzień. Pełen ważnych informacji, zabawy i odkryć.
Related posts
Konkurs plastyczny „PROFILAKTYKA UZALEŻNIEŃ”
6 czerwca odbyło się rozstrzygnięcie konkursu plastycznego "Profilaktyka uzależnień" organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Puchaczowie. Jest nam niezmiernie miło...
Read MoreDrodzy Rodzice…
11 Maja 2021r. Drodzy Rodzice … Postanowiłyśmy napisać do Państwa tę informację, ponieważ wielkimi krokami zbliża się koniec roku przedszkolnego....
Read More