„Zajączki” używając swoich zmysłów na zajęciach poznawały tradycje bożonarodzeniowe. Za pomocą wzroku, węchu, dotyku i smaku tworzyły atmosferę przygotowań świątecznych, które niebawem poczują w swoich domach. Były zapachy korzenne, zapachy suszonych grzybów i owoców, z których zrobiłyśmy wigilijny kompot. Poznały nazwy tradycyjnych wypieków świątecznych jak i potraw. Był piernik, strucla makowa, a także gwiazdki cynamonowe wszystko co kojarzy nam się ze świętami. Rozróżniały wygląd i zapach gałązki świerku, sosny i jodły symbolizujące świąteczne drzewko. Dowiedziały się, dlaczego pod obrus kładziemy sianko, co wyraża opłatek i że na każdym jest obrazek przedstawiający historię Bożego Narodzenia. Na koniec zajęć wszyscy zasmakowali się w słodkościach świątecznych. Dzieci obiecały, że będą pomagać rodzicom w przygotowaniu świątecznych wypieków.